pagi i nak kongsi resepi sambal tumis petai i wat sendiri..
diberi nama ala utara coz i asal org utara..resepi tu pun turun temurun dari mak i,,,
cubalah try kalau nak rasa mesti terangkat punya..huhuuuhuu
celoteh punya panjang..meh kita baca bahan-bahan dia k (ni untuk 3 orang je makan)
bahan2 tumis:
bawang besar seulas cukup (size yang sedang2 yerk)
belacan (besar ibu jari) hubby i suka makan belacan..tu banyaok benar i buh
cabai kering (dipotong & direbus dahulu)
(bahan2 tumis tu di blender sekali no)
and then perisi udang dan petai setangkai 3 papan je(betul ke aku tulis ni)
ok zass senang ceta setangkai rm4 tue hokey...
i suka buh sekali dengan kulit nye sekali,,potong nipis2 je petai tu.dan rendam dalam air garam,kurang skit rasa pahit dia tau.
bahan perasa:
asam keping (sekeping yang kecik je,ala2 besar sudu teh)
1/3 sudu makan garam (secukup rasa lah erk)
3 sudu makan gula
cara2 nya:
tumis bahan2 yang diblender tu tadi dan asam keping...kacau sampai pecah minyak,buh garam dan gula secukup rasa..(i suka buh guka bnyk coz hubby i xsuka pedas2 tp i suka pedas)
n then masukkan petai yang direndam dan udang yang sudah diperisi tu (i guna udang putih,manis rasanya) biar hingga petai tu masak dan tutup api..tuang semua dalam pinggan dan boleh dihidangkan atas meja..
ni lah hasil nya
p/s * nak petua cabai kering kalau berkilat tu lagi pedas terangkat,kalau xnak rasa pedas sangat tu guna yang xberkilat k..selamat mencuba di rumah
post by :
Tiada ulasan:
Catat Ulasan